Koronavirus a cestovní pojištění

Aktuální situace: ČR umožnilo vycestovat lidem kamkoliv do světa. Musíte se však řídit zákony státu, do kterého vstupujete. Většinou to znamená 14 denní karanténa nebo negativní test na COVID 19 ne starší jak 4 dny v dané zemi.

Při návratu do Česka je nutné jít do 14 denní karantény nebo si v dané zemi zajistit negativní test na COVID 19, a nebo si do 3 dnů zajistit test v ČR.

Mapa podmínek pro vycestování, zdroj: cestujlevne.com

Pojištění přímo proti následkům SARS-CoV2 nabízí pojišťovna AXA a Union, které mají specializované produkty na ochranu proti novému koronaviru.


Náhlá pandemie nového koronaviru COVID-19 s sebou přináší otázky ohledně cestovního pojištění. Hradí pojišťovny náklady vzniklé s nakažením coronavirem? Je možné stornovat zájezd a pojištění ze strachu před nákazou?

Obecné pravidlo pro pojištění

Chováte se při své cestě zodpovědně a dbáte pokynů a nařízení české, ale i místní vlády? Potom nemusíte mít strach, že byste nebyli chráněni svým cestovním pojištěním.

Příklad

Vycestujete například do Egypta, ale i přes doporučení egyptské vlády cestujete levnými místními dopravními prostředky a nikoliv nočními vlaky určenými pro turisty? V případě, že se něco stane, tak cestovní pojišťovna nebude hradit pojištění, protože se odkáže na Vaše nedbání doporučení místní vlády.

Pokud tedy vycestujete například do Itálie v době, kdy to české ministerstvo zahraničí nedoporučuje kvůli epidemii, potom je téměř jisté, že v případě nákazy koronavirem a vzniklých nákladů, nebude v případě hospitalizace uplatněno pojistné plnění. Pokud však vycestujete v době, kdy k žádnému doporučení proti COVID-19 nedošlo a během Vaší cesty nastanou nová doporučení vlády, nemohli jste tuto situaci ovlivnit, a je tedy Vaše pojištění platné.

 

Interaktivní mapa nákazy koronavirem arcgis.com

Musíte-li do země s epidemií vycestovat i přes všechna varování a doporučení, tak se Vaše sjednané cestovní pojištění určitě nebude vztahovat na události okolo koronaviru (mimo pojišťovny, které přímo na koronavirus pojišťují). Vždy se však informujte u cestovní pojišťovny, která může nabízet dodatečná připojištění.

Ve skrze se všechny pojišťovny staví k nákaze čelem a v případě, že se rozhodnete svůj zájezd zrušit ze strachu z nákazy, cestovní agentura Vám může, avšak nemusí vyjít vstříc se stornem či změnou termínu. U cestovního pojištění to platí též. Pojišťovna může přistoupit na zrušení pojistky.

Závěrem je dobré vědět, že například při válečném konfliktu nejste téměř žádnou pojišťovnou kryti. To neplatí u terorismu, kdy se většina pojišťoven k plnění staví kladně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *